مصرف لبنیات و پیامدهای ان برای سلامتی

مصرف لبنیات و پیامدهای ان برای سلامتی

0 745

مصرف لبنیات و پیامدهای ان برای سلامتی

با وجود شواهد علمی که فواید محصولات لبنی بر روی سلامت را زیر سوال برده است:

سلامت استخوان

کلسیم یک ماده معدنی مهم است که به استحکام استخوان ها کمک می کند . استخوان های ما به طور مداوم در حال تعمیر شدن بوده و این به معنای آن است که بدن مقدار کمی کلسیم از استخوان ها می گیرد و کلسیم جدید را جایگزین آن می کند .

بنابراین داشتن کلسیم کافی امری ضروری است تا بدن ما در این فرایند تعمیر تراکم استخوان را کاهش ندهد . اگر چه کلسیم برای تضمین سلامت استخوان لازم است ولی پس از اینکه میزان مصرف از یک سرحد مشخص عبور کند دیگر فواید واقعی مصرف کلسیم وجود نخواهد داشت . مصرف بیش از تقریبا ۶۰۰ میلی گرم کلسیم در روز – که به راحتی بدون مصرف محصولات لبنی یا مکمل ها قابل دستیابی است – باعث بهبود یکپارچگی استخوان یا عدم نقص آن نمی شود .

تحقیقی بالینی نشان می دهد که محصولات لبنی فواید بسیار کمی برای استخوان داشته و یا اصلا بدون فایده می باشند . یک مطالعه سال ۲۰۰۵ منتشر شده در مجله امراض کودکان نشان داد که مصرف شیر باعث بهبود یکپارچگی استخوان در کودکان نمی شود .
محققان در یک مطالعه جدید ، رژیم غذایی ، فعالیت فیزیکی و بروز فرسودگی و شکنندگی استخوان ها که در اثر نیروهای کم ولی تکرار شونده و در اثر خستگی استخوان اتفاق می افتند ، در دختران نوجوان را به مدت ۷ سال مورد پیگیری قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که محصولات لبنی و کلسیم باعث پیشگیری از این نوع شکستگی نمی شود . مطالعه ای در هاروارد ، که بیش از ۷۲۰۰۰ زن را به مدت ۱۸ سال مورد مطالعه قرار داده بود ، نیز به طور مشابه نشان داد که افزایش مصرف شیر هیچ تاثیر محافظتی در برابر خطر شکستگی استخوان ندارد . ۱
این امکان وجود دارد تا با کاهش مصرف سدیم در رژیم غذایی ۵و۴ ، افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات ۵و۶ و تضمین دریافت کافی کلسیم از طریق مصرف غذاهای گیاهی مانند کلم کیل ، بروکلی و دیگر سبزیجات سبز برگ دار و لوبیا ها ، خطر پوکی استخوان را کاهش داد . همچنین شما می توانید از محصولات غنی شده با کلسیم مانند غلات صبحانه و آبمیوه ها استفاده کنید . لوبیای سویا و آب پرتغال غنی شده نیز دو نمونه از محصولاتی هستند که در مقایسه با هر وعده مصرفی شیر یا دیگر محصولات لبنی مقدار کلسیم مشابهی را فراهم می سازند . ۷
ورزش یکی از مهمترین راه ها برای افزایش تراکم استخوان و کاهش خطر پوکی استخوان می باشد ، ۹ و ۸ و فواید آن در مطالعاتی بر روی کودکان و همچنین بزرگسالان مشاهده شده است . ۱۱ و ۱۰ و ۹
افراد ممکن است به خاطر کسب ویتامین D از رژیم غذایی شان شیر بنوشند ولی اطلاعی ندارند که می شود از طریق منابعی دیگر ویتامین D مورد نیازشان را کسب کنند .بدون ویتامین D تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد از کلسیم لبنیات جذب بدن می شود . ۱۲
بهترین منبع طبیعی ویتامین D نور خورشید است . با توجه به رنگ پوست افراد ، ۵ تا ۱۵ دقیقه قرار گرفتن بازو ها و پا ها یا دست ها ، صورت و بازو ها در معرض نور خورشید می تواند برای پاسخگویی به نیاز های بدن برای ویتامین D کافی باشد . ۱۳ پوست تیره تر برای دستیابی به سطح کافی از ویتامین D نیازمند زمان بیشتری برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید می باشد . در آب و هوای سرد تر شاید خورشید در ماه های زمستان نتواند ویتامین D کافی را برای افراد فراهم آورد . در طی این مدت باید رژیم غذایی توانایی تامین ویتامین D را داشته باشد .
تعداد اندکی از غذاها به طور طبیعی حاوی ویتامین D می باشند و هیچ محصول لبنی به طور طبیعی حاوی این ویتامین نمی باشد . بنابراین غلات صبحانه ، غلات ، نان ، آب پرتغال و شیر برنج یا شیر سویای غنی شده و مکمل ها گزینه هایی هستند که برای تامین ویتامین D از طریق رژیم غذایی در دسترس هستند . ۱۴
چربی موجود در لبنیات و بیماری قلبی عروقی
محصولات لبنی شامل پنیر ، بستنی ، شیر ، کره و ماست سهم قابل توجهی در میزان کلسترول و چربی اشباع شده رژیم غذایی دارند . ۱۵ رژیم های غذایی حاوی چربی بالا و به ویژه چربی اشباع شده می تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد و باعث به وجود آمدن مشکلات جدی دیگری برای سلامت افراد شود .
یک رژیم غذایی کم چرب بر پایه گیاهی و بدون لبنیات در ترکیب با ورزش ، ترک سیگار و مدیریت استرس نه تنها می تواند از بیماری قلبی جلوگیری کند بلکه می تواند باعث بهبود این بیماری نیز بشود . ۱۷ و ۱۶
سرطان
مصرف محصولات لبنی با خطر بالاتر برای انواع سرطان ها به ویژه سرطان های سیستم تناسلی مرتبط می باشد. به طور قابل توجه ، مصرف محصولات لبنی با افزایش خطر برای سرطان پروستات ۲۰-۱۸ و سینه مرتبط بوده است . ۲۱
خطر مصرف محصولات لبنی تا جایی که به سرطان های پروستات و سینه مربوط می شود بیشتر به خاطر افزایش فاکتور ۱_IGF می باشد ، فاکتوری که در شیر گاو یافت می شود . ۲۲ نشان داده شده است که مصرف مرتب شیر و محصولات لبنی باعث افزایش سطوح گردشی این فاکتور می شود . ۲۴ و ۲۳ . ۲۶ محققان در مطالعه سلامت پزشکان که ۲۱۶۶۰ نفر شرکت کننده را به مدت ۸ سال مورد پیگیری قرار داده است ، دریافتند افرادی که در روز بیش از ۵/۲ وعده غذایی محصولات لبنی مصرف می کنند در مقایسه با افرادی که روزانه کمتر از ۵/۰ وعده غذایی از این محصولات استفاده می کنند با افزایش خطر سرطان پروستات رو برو هستند . ۲۹ همچنین این مطالعه ، ۲۸ و ۲۷ نشان می دهد که خطر سرطان پروستات با افزایش مصرف شیر کم چرب بالا می رود و به این مطلب اشاره می کند که نه فقط چربی مرتبط با محصولات لبنی بلکه کلسیم لبنی بسیار زیاد هم می تواند یک تهدید بالقوه برای سلامت پروستات باشد .
علاوه بر این، متابولیت های استروژن نیز فاکتورهای خطر برای سرطان های سیستم تناسلی شامل سرطان های سینه ، تخمدان و پروستات می باشد . این متابولیت ها می تواند تکثیر سلولی را تحت تاثیر قرار دهد به گونه ای که سلول ها سریع و به طور نامناسب رشد کنند که این امر می تواند به رشد سرطان منجر شود . مصرف شیر و محصولات لبنی در دریافت بخش عمده ای از استروژن از رژیم غذایی انسان ( ۷۰ – ۶۰ درصد ) سهیم می باشد .
در یک مطالعه وسیع تر شامل ۱۸۹۳ زن که مبتلا به مراحل اولیه سرطان سینه تشخیص داده شده بودند ، میزان بالاتر مصرف محصولات لبنی پر چرب با نرخ بالاتر مرگ و میر مرتبط بوده است . در این مطالعه حتی مصرف مقدار کمی مانند ۵/۰ وعده مصرفی در روز نیز این خطر را به طور قابل توجهی افزایش می داد . احتمالا این امر به دلیل وجود این حقیقت است که هورمون های استروژنیکی به طور عمده در چربی وجود دارند و این باعث تشدید نگرانی در مورد مصرف محصولات لبنی پر چرب می شود .
مصرف محصولات لبنی می تواند در پیشرفت سرطان تخمدان نیز سهیم باشد . شاید مسبب ارتباط بین محصولات لبنی و سرطان تخمدان تجزیه لاکتوز قند شیر به گالاکتوز باشد ، قندی که می تواند برای سلول های تخمدان سمی باشد . ۳۰ در یک تحقیق در سوئد ، مصرف لاکتوز و محصولات لبنی با سرطان تخمدان مرتبط بوده است . ۳۱ یک تحقیق مشابه ، به این نتیجه رسید که زنانی که در روز بیش از یک لیوان شیر مصرف می کردند در مقایسه با زنانی که به طور روزانه کمتر از یک لیوان شیر می نوشیدند ، با ۷۳ درصد شانس بیشتری در پیشرفت سرطان تخمدان روبرو بودند . ۳۲

لاکتوز
عدم قبول یا تحمل لاکتوز در میان بیشتر جمعیت ها شایع است و تقریبا ۹۵ درصد آمریکایی – آسیایی ها ، ۷۴ درصد آمریکایی های بومی ، ۷۰ درصد آمریکایی – آفریقایی ها ، ۵۳ درصد آمریکایی – مکزیکی ها و ۱۵ درصد از سفید پوست های آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده است. ۳۳ علائم آن که عبارتند از ناراحتی معده و روده ، اسهال و نفخ شکم ، به این دلیل بروز می کنند که این افراد در بدن خود دارای آنزیم لاکتوز نیستند تا لاکتوز موجود در قند شیر را هضم کند . وقتی لاکتوز هضم می شود محصولات حاصل از تجزیه آن دو قند ساده هستند : گلوکز و گالاکتوز . کودکان شیرخوار دارای آنزیم های فعالی هستند که گالاکتوز را تجزیه می کند ولی بسیاری از ما با افزایش سن بسیاری از این آنزیم ها ا از دست می دهیم . ۳۴ به خاطر طبیعت معمول این وضعیت و اجتناب از این عوارض ناراحت کننده مصرف شیر توصیه نمی شود .
هورمون ها
شیر حاوی مواد افزدونی فراوانی شامل هورمون ها می باشد. شیر به طور طبیعی حاوی هورمون ها و فاکتورهای رشدی است که در بدن گاو تولید می شوند . علاوه بر این ،هورمون های ترکیبی مانند هورمون رشد گاوی ریکامبینانت به طور متداول بر روی گاو ها استفاده می شود تا تولید شیر آن ها افزایش یابد . ۳۵ وقتی این هورمون ها وارد بدن انسان شود می تواند بر روی کارکرد نرمال هورمونی تاثیر بگذارد .
در درمان امراضی مانند ورم و التهاب غدد پستان از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود و آثار این آنتی بیوتیک ها گاهی در نمونه هایی از شیر و محصولات لبنی پیدا می شود .از این نوع درمان به طور مکرر استفاده می شود به دلیل نوع روند تولید لبنیات که گاو ها را مجبور می سازد تا شیر بیشتری نسبت به طبیعت شیردهی خود تولید کنند ، ورم یا آماس غدد پستان در گاو ها بسیار شایع است .
آفت کش ها ، بیفنیل های پلی کلرینیت و دیوکسین ها مثال های دیگری از آلوده کننده هایی هستند که در شیر یافت می شوند . محصولات لبنی در یک چهارم تا یک دوم دیوکسین مصرفی از طریق رژیم غذایی سهیم هستند . ۳۶ همه این مواد سمی سریعا بدن را ترک نمی کنند و در نهایت می توانند سطوح مضری را تشکیل دهند که شاید سیستم ایمنی ، سیستم تولید مثل و سیستم عصب مرکزی ما را تحت تاثیر قرار دهد . علاوه بر این ، بیفنیل های پلی کلرینیت و دیوکسین ها با سرطان نیز مرتبط می باشند . ۳۷
دیگر آلوده کننده ها که اغلب در طی فرآیند فرآوری محصولات شیر به وجود می آیند عبارتند از ملامین که در پلاستیک پیدا می شود و به دلیل اینکه حاوی نیتروژن بالایی می باشند ۳۸ تاثیر بدی روی کلیه و سیستم ادراری دارند ، و همچنین مواد سمی سرطان زا شامل افلاتاکسین ها . این مواد بسیار خطرناک هستند چون در طی فرآیند پاستوریزه کردن از بین نمی روند . ۳۹
پروتئین شیر و دیابت
دیابت نوع اول با مصرف محصولات لبنی در طفولیت مرتبط می باشد . ۴۰ یک مطالعه تکمیلی سال ۲۰۰۱ در مورد ۳۰۰۰ نوزاد با خطر بالای ژنتیکی برای پیشرفت دیابت نشان داد که مصرف زود هنگام شیر گاو باعث افزایش استعداد ابتلا به دیابت نوع اول در این شیرخواران می شود . ۴۱ علاوه بر این آکادمی متخصصان اطفال ، در مطالعه بر روی اطفالی که حداقل در سه ماهه اول زندگی شان از مصرف پروتئین شیر گاو اجتناب کردند ۳۰ درصد کاهش در بروز دیابت نوع اول را مشاهده کردند . ۴۲

نگرانی ها در مورد سلامت کودکان و نوزادان
پروتئین شیر ، قند شیر ، چربی و چربی اشباع شده موجود در محصولات لبنی خطراتی را برای سلامت کودکان به همراه دارد و باعث توسعه چاقی ، دیابت ها و بیماری قلبی در آن ها می شود . در حالی که اغلب شیر کم چرب برای کاهش خطر چاقی توصیه می شود ، یک مطالعه منتشر شده در آرشیو بیماری ها در دوران کودکی نشان می دهد کودکانی که شیر کم چرب ۱ درصد یا شیری را که خامه آن گرفته شده می نوشند در مقایسه با آن هایی که شیر تمام چرب می نوشند با احتمال کمتری در ابتلا به چاقی روبرو نیستند . ۴۳ علاوه بر این ، یک فوق تحلیل جدید در مورد این بحث که افزایش مصرف محصولات لبنی باعث کاهش چربی بدن و در طولانی مدت ( بیش از یک سال ) کاهش اضافه وزن خواهد شد ، هیچ گونه شواهدی پیدا نکرد . ۴۴
مصرف شیر گاو برای نوزادان توصیه نمی شود .
آکادمی متخصصان اطفال پیشنهاد می کند که اطفال زیر یک سال از شیر گاو تغذیه نکنند ، ۴۵ چون در مقایسه با شیر سینه انسان مقدار آهن کمی در شیر گاو وجود دارد و به همین دلیل احتمال کمبود آهن با مصرف شیر گاو افزایش می یابد . ۴۶ گاز معده یک نگرانی دیگر در مورد مصرف شیر است . بیش از ۲۸ درصد نوزادان در طی اولین ماه زندگی خود از مشکل گاز معده رنج می برند . ۴۷ متخصصان اطفال از مدت ها قبل فهمیده اند که اغلب شیر گاو دلیل این مشکل است . حالا ما می دانیم که اگر مادران شیرده از شیر گاو تغذیه کنند ممکن است نوزادان آن ها به گاز معده مبتلا شوند . آنتی بیوتیک موجود در شیر گاو می تواند از طریق جریان خون به شیر سینه مادر راه یابد و در نهایت به نوزاد منتقل شوند . ۴۹ و ۴۸
علاوه بر این ، ظاهرا آلرژی غذایی نتایج معمول مصرف شیر گاو به ویژه در کودکان می باشد . ۵۱ و ۵۰ مصرف شیر گاو با یبوست مزمن در کودکان نیز مرتبط بوده است.

 

مطالب مرتبط

عسل

0 14
پروستات

0 28

بدون نظر

پاسخ دهید

1 + هفت =