شیرهای گیاهی
شیرهای گیاهی خواص متفاوتی دارند
در آغاز باید بگوییم که اطلاق نام شیر گیاهی اشتباه برانگیز است. در واقع این شیرها جزو نوشیدنیهای لبنی نیستند و از ترکیب آب و غلات یا مغزها تهیه میشوند.
شاید اطلاق نام نوشیدنیهای گیاهی خیلی دقیقتر و واضحتر از شیر گیاهی باشد. در واقع شیرهای گیاهی از غلاتی مثل جو، برنج، گندم و مغزهایی مانند بادام، فندق، گردو و یا از سویا و غیره تهیه میشوند.
حال میرسیم به خواص آنها! این شیرها بدون کلسترول، لاکتوز و کازئین و در عین حال سرشار از ویتامینهای A ,B ,C و E، نمکهای معدنی (کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر …) و همچنین دارای میزان زیادی اسیدهای چرب سودمند مانند چربیهای اشباع نشده میباشند.
شیر سویا
شیر سویا معروفترین شیر گیاهی به شمار میرود که سرشار از کلسیم و پروتئین است.
شیر بادام
شیر بادام مغذی و ضدعفونیکنندهی رودهها است و سرشار از ویتامینهای A ,B و E و همچنین دارای میزان زیادی کلسیم، آهن و منیزیم و فیبر میباشد.
شیر فندق
شیر فندق سرشار از آهن، کلسیم، منیزیم و اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو است. یادآوری میکنیم که این اسیدهای چرب از دچار شدن به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری میکنند.
در واقع میتوانید از شیر سویا به جای شیر گاو برای تهیهی خوراکهایتان استفاده کنید. حتی میتوانید از این شیر، ماست درست کنید. اما از بقیهی شیرهای گیاهی نمیتوان ماست تهیه کرد.
شیرِ برنج
شیر برنج شیرین و هضم کنندهی خوراک است. این شیر دارای سیلیسیوم است که برای ساخت استخوانها و غضروفها لازم و ضروری است. سیلیسیوم باعث میشود که کلسیم و منیزیم بهتر جذب شود.
شیر شاه بلوط
این شیر نیز به طور طبیعی شیرین است و باعث هضم خوراک میشود. شیر شاه بلوط برای افرادی که از اسید معده رنج میبرند بسیار سودمند است.
مراقب شیرهای گیاهی صنعتی باشید و توجه داشته باشید اگر خودتان دست به کار شده و این شیرها را در خانه تهیه کنید هم سالمتر بوده و هم انتخابهای گستردهای خواهید داشت. میتوانید از ارزن، جو و غیره نیز شیر تهیه کنید.
طرز تهیهی شیرهای گیاهی
یکی از برتریهای شیرهای گیاهی این است که میشود در خانه تهیه کرد به شرط این که حوصله به خرج داده و برایش وقت بگذارید. افزون بر این تهیهی این شیرها در خانه به صرفه بوده و سالمتر است. البته این کار نیز مانند هر کار دیگری تکنیکهای خودش را دارد.
برای تهیهی شیر گیاهی میشود غلات، دانهها و مغزهای روغنی را آسیاب کرد.
البته میتوانید از آرد یا پودر آنها نیز استفاده کنید. سپس به آن آب افزوده و در نهایت صاف میکنند.
* برای تهیهی ۲۵۰ میلی لیتر شیر بادام به ۵۰ گرم بادام نیاز دارید. از پیش بگذارید بادامها به مدت چند ساعت خیس بخورند، پوست آنها را بکنید و سپس در مخلوط کن ریخته و با دو لیوان آب مخلوط کنید. شیرتان آماده است. آزمایش کنید. کار سختی نیست.
نیز میتوانید آن را از صافی رد کنید.
شیر موز بادام
ماده اصلی برای تهیه شیر بادام، بادام خام است. بادام ها باید ۲۴ ساعت خیس خورده باشند. پوست آنها را میگیریم. به ازای هر ۱۵ عدد بادام، یک لیوان آب نیاز داریم. بادامها و آب را در مخلوط کن میریزیم و میکس میکنیم. بادام سرشار از کلسیم است. میتوان به این شیر، توت فرنگی، نارگیل، موز، خرما یا انبه نیز افزود، چون خودش به تنهایی شیرین نیست. بهتر است از موزهایی استفاده کنید که کمی خال دارند زیرا مزهی بهتری دارند و گاهی هم با ثعلب، میتوانید شیر موزی بسیار غلیظ و کش دار داشته باشید . البته توجه داشته باشید که برای افزایش غلظت میتوانید مقدار بادام را زیاد کنید یا آب کمتری در آن بریزید. در صورت استفاده از هرکدام از میوههای دیگر، باید اینها را نیز با شیر در مخلوط کن بریزید و میکس کنید. برای هر لیوان شیر، ۶ عدد خرما مناسب است.
نکته: با همین روش شما میتوانید با استفاده از لوبیای سویا، جوانهی گندم، بادام، نارگیل، گردو، فندق و مغزهایی از این دست هم شیر درست کنید. برای تهیهی شیر جوانه گندم و شیر نارگیل باید آنها را از صافی رد کرد.