جعفری(Parsley)
این گیاه بدون کرک و با ریشه ضخیم در سراسر جهان به صورت بومی یافت می شود.
در گذشته های دور به نام های خطاسالیون و مغدانوس معروف بوده است.
این گیاه معطر و چتری در ۴ فصل سال موجود است.
بهترین نوع آن در ایران برای شهر شاهرود است.
ترکیبات شیمیایی :
اسانس جعفری که از طریق تقطیر با بخار گرفته می شود بسیار مطبوع و در صنایع غذاسازی بسیار کاربرد دارد.
اسانس جعفری از سری اسانس های گران قیمت است.
اسانس آن دارای Apiol و Apiin می باشد.
از نظر ویتامین و مواد معدنی بسیار غنی و شامل ویتامین A -ویتامین C -آهن – پتاسیم – ویتامین Pp – سدیم وکلسیم -ویتامین B1 و B2 – فسفر – خاکستر – هیدراتهای کربن و مقدار کمی پروتیین است.
خواص درمانی :
۱-نفخ را کاهش میدهد.
۲-قاعده آور است و در تنظیم آن نقش موثری دارد.
۳-در درمان سنگ کلیه بسیار مفید است.
۴- خلط آور است.
۵-در پیشگیری از سرطان بسیار موثر است.
۶-در درمان رماتیسم کاربرد دارد.
۷-برای مادران شیرده مفید است و باعث ازدیاد شیر می گردد.
۸-آب جعفری برای درمان جوشهای ریز صورت بسیار مفید است و باید نواحی جوش با آب جعفری شستشو گردد.
۹-برای باز کردن صدای گرفته شده بسیار مفید است.
موارد منع :
۱-خانم های باردار از خوردن این سبزی خودداری نمایند ،چون موجب سقط جنین میگردد.
۲-از تخم آن به صورت شیاف برای خروج جنین مرده استفاده می گردد، که باید زیر نظر متخصص انجام شود.
توصیه :
ترکیب آب کرفس – اسفناج – جعفری و هویج به عنوان یک صبحانه کامل توصیه می گردد.